15 Şubat 2016 Pazartesi

TOMOGRAFİ

                             TOMOGRAFİ
                 Bilgisayarlı Tomograf ; X ışınlarının vücudun belirli bölgelerinden    geçirilmesi sonucunda dokularda absorbe olmayan kısmın dedektörlerde algılanması sonucu bilgisayar ünitesinde matematiksel işlemlerle kesitsel görüntü elde edilmesine denir. Normal direkt röntgende vücut yapıları üst üste gelerek tek boyutlu bir görüntü oluşur.Tomografide ise kesitsel(dilim dilim) görüntü oluşturulur. Tomografi yöntemi direkt röntgen yöntemine oranla çok gelişmiş bir tetkik yöntemidir.
                     Görüntüleme yöntemine geçecek olursak hasta hareketli masa sayesinde gantry açıklığından geçirilir o esnada hasta etrafında tüp ve dedektör dönerek görüntü oluşturulur. Dedektörün özelliğine göre çekim hızı değişiklik gösteririr.Tomografide kesitler aksiyal planda alınmaktadır ve cihazın özelliğine görede sagittal ve koranal görüntüler oluşturulmaktadır.
                    Tomografi cihazının bölümleri ; Gantry , Hareketli masa , Kumanda ünitesi , Bilgisayar ünitesi ve x ışını jeneratöründen oluşmaktadır. Gantry ise tüp ve dedektörlerden oluşmaktadır ve bunlar çekim esnasında hasta etrafında dönmektedirler.
                    Tomografide kemik ve yumuşak dokular ayrıntılı bir şekilde incelenebilmektedir.Cihazın özelliğine göre kemik yapılar 3D görüntülere çevrilebilmektedir ayrıca ilaçlı çekimlerle anjiolar yapmakda mümkündür. Şimdilerde ise daha gelişmiş cihazlarla sanal kolonoskopi dahil yapılabililmektedir.
                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder