29 Haziran 2016 Çarşamba

PULMONER CTA

                  PULMONER CTA

ÇEKİM ÖNCESİ HAZIRLIK:  Çekilecek bölgede görüntüye artefakt yapacak materyaller (toka,küpe,kemer,bozuk para,telefon,kalem,cüzdan vb.) çıkartılır. Hastanın çekim yapılacak bölgesi dışında kalan vücut bölümleri kurşun önlük yardımıyla korumaya alınır. Hastaya çekim sırasında ne yapması ve ne yapmaması gerekenler anlatılır.

İLAÇ ÖNCESİ HAZIRLIK: Hastaya çekimden önce ilaçlı çekimin olası yan etkileri anlatılır ayrıca ilaç onam formu imzalatılır.

HASTA POZİSYONU: Hasta supin pozisyondadır ayakları gantry içerisine doğru gelecek şekilde yatmaktadır. Vertebral kolon masanın tam ortasından geçecek şekilde yatar. Her iki el başın arkasına doğru uzunca uzatılır(bu işlem damar yoluna otomatik enjektör uzatma kablosu bağlandıktan sonra yaptırılır.).

ÇEKİLECEK ALAN: Çekim alanı normalde Aort arkının(Ters U gibi görünen zirve noktasıdır) uç noktasından kalp bitimine kadardır fakat  torax gibi almak daha makbuldur.
     
ÇEKİM ALANI: Çekim tekniği ap skanogram alınır. Karina üzerine bir adet referans kesit atılır. Gelen kesitte pulmoner artere dansite ölçer( toshiba cihazlarda roi diye adlandırılır) İlaç ile çekim aynı zamanda başlatılır ve cihaz 10 sn gibi süre sonra roi koyduğumuz yerden referans kesitler almaya başlar gerekli dansiteye ulaştığı zaman tarama otomotik olarak başlar.

İLAÇ: 350/100 ilaç 3 - 3,5 ml/s de gönderilir. Bu çekimde bekleme süresi yoktur tarama dansite ölçümüyle otomatik başlamaktadır. Eğer dansite ölçer kullanmıyorsanız 4 kesitlik bir cihaz varsa 20 saniye gecikmeyle , 16 kesitlik bir cihazınız var ise 22 saniyelik bir gecikmeyle çekimi başlatabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder