1 Temmuz 2016 Cuma
KONTRASTLI TORAX
KONTRASTLI TORAX
ÇEKİM ÖNCESİ HAZIRLIK: Çekilecek bölgede görüntüye artefakt yapacak materyaller (toka,küpe,kemer,bozuk para,telefon,kalem,cüzdan vb.) çıkartılır. Hastanın çekim yapılacak bölgesi dışında kalan vücut bölümleri kurşun önlük yardımıyla korumaya alınır. Hastaya çekim sırasında ne yapması ve ne yapmaması gerekenler anlatılır ve çekime geçilir.
HASTA POZİSYONU: Hasta supin pozisyondadır .Ayakları gantry boşlığu tafrafına gelecek şekilde yatırılır. Vertebral kolon tomografi masasının tam ortasından geçecek şekilde yatmalıdır. Damar yoluna otomatik enjektör uzatma kablosu(M/F) takılır. Her iki kol başın arkasına doğru uzunca dirseklerdem bükmeden uzatılır.
ÇEKİLECEK ALAN: Çekilecek alan sol taraftaki resimden görüleceği üzere birinci kostayı içine alacak şekilde başlanır , akciğerin bittiği yerde sonlandırılır.
Not: Lateral topogramı (skanogramı) almak torax çekimlerinde şarttır. Akciğerlerin bitme sınırı AP topogramda tam olarak gözükmemektedir. Akciğerin sinüs keskinliklerini lateralde tam olarak görebiliriz.
KONTRAST MADDE: 350/100 ml ilaç hastanın kilosuna göre ayarlanarak 3 - 3.5 ml/sn hız ile verilir.
ÇEKİM BİLGİSİ: Topogramlar (skanogramlar) alınıp sol üst köşedeki gibi çekim planı hazırlandıktan sonra 25 saniye gecikme süresi ayarlanır ve ilaç çekim ile birlikte başlatılır.
GÖRÜNEN YAPILAR: Akciğerler, trakea, kalp , kostalar , torakal vertebralar , aort , pulmoner arter , karaciğer ve böbreğin bir kısmı .
ÖRNEK KESİT: Fotoğrafları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder