KONTRASTLI TÜM BATIN TOMOGRAFİSİ
ÇEKİM ÖNCESİ HAZIRLIK: Çekilecek bölgede görüntüye artefakt yapacak materyaller (toka,küpe,kemer,bozuk para,telefon,kalem,cüzdan vb.) çıkartılır. Hastanın çekim yapılacak bölgesi dışında kalan vücut bölümleri kurşun önlük yardımıyla korumaya alınır. Hastaya çekim sırasında ne yapması ve ne yapmaması gerekenler anlatılır ve çekime geçilir.
HASTA POZİSYONU: Hasta supin pozisyondadır .Ayakları gantry boşlığu tafrafına gelecek şekilde yatırılır. Vertebral kolon tomografi masasının tam ortasından geçecek şekilde yatmalıdır. Damar yoluna otomatik enjektör uzatma kablosu(M/F) takılır. Her iki kol başın arkasına doğru uzunca dirseklerden bükmeden uzatılır.
ÇEKİLECEK ALAN: Çekilecek alan sol taraftaki resimden görüleceği üzere diyafragmanın hemen üzerinden simfizispubise kadardır.
KONTRAST MADDE: 100 ml ilaç hastanın kilosuna göre ayarlanarak 2 - 2.5 ml/sn hız ile verilir.
ÇEKİM BİLGİSİ: Topogramlar (skanogramlar) alınıp sol üst köşedeki gibi çekim planı hazırlandıktan sonra 60-65 saniye gecikme süresi ayarlanır ve ilaç çekim ile birlikte başlatılır.
GÖRÜNEN YAPILAR: Karaciğer, böbrekler, mide , alt kostalar , torakal ve lober vertebralar , aort , pul, dalak , mide , mesane , bağırsaklar , vena cava inferior , pankreas , iliak kanatlar vb.
ÖRNEK KESİT: Fotoğrafları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder